Читај ми!

Studio 6 na bis – Rževski svira Rževskog

Podsetićemo se nastupa američkog kompozitora i pijaniste Frederika Ževskog (Rzewski), održanog 26. juna 2019. godine. Iako poznat kao Rževski, kompozitor ostavlja misteriju svog prezimena otvorenom, jer se ne odriče ni poljskog čitanja svog prezimena – Ževski.

Na ovom nastupu autor je izveo neka svoja recentna dela, tačnije ciklus Šest stavova. Gostovanje Frederika (R)Ževskog ogranizovan je u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine Miloš Crnjanski.

Frederik (R)Ževski rođen je u Masačusetsu 1938, a klavir je počeo da uči sa samo pet godina. Muzičko obrazovanje stekao je na univerzitetima Harvard i Prinston gde su mu profesori bili Rodžer Sešns, Valter Piston i Milton Babit. Godine 1960, odlazi u Italiju gde se usavršava kod Luiđija Dalapikole i započinje karijeru kao pijanista koji je posvećen izvođenju nove muzike. Sa kolegama je osnovao i muzički kolektiv Musica Electronica Viva, grupu koja je bila usmerena na zajedničko stvaranje muzike, improvizaciju i istraživanja na polju elektronike. Predavao je na mnogim svetskim školama, među kojima su i Kraljevski konzervatorijum u Birselu, Kraljevski konzervatorijum u Hagu, Jejl univerzitet i Visoka škola za umetnost u Berlinu.
Tokom svog stvaralaštva (R)Ževski je napravio samosvojni spoj foklornih i popularnih melodija sa izuzetnom sviračkom virtuoznošću, koja se oslanja na specifične pijanističke tehnike XX veka - čiji je najbolji predstavnik njegov varijacioni ciklus Ujedinjeni narod nikada neće biti pobeđen.
Ipak, glavna karakteristika ovog autora jeste njegova neskrivena i polemična političnost. On je tokom decenija stvarao muziku koja nagoni na razmišljanje, empatiju i aktivizam bilo da se bavio problemima zatvorskih kazni, tenzijama između vlade i građana, borbe za manjinska prava ili nestajanjem industrijske radničke klase. (R)Ževski je takođe smeli eksperimentator sa formom: poput petočasovnog „romana" za klavir pod imenom Put. Sva njegova dela krase intenzitet i pokrenutost, specifična koncentracija i propitivanje granica muzičkog, ali i političkog delovanja.

Uredničko-autorski tim emisije Studio 6: Nevena PopovićKsenija Stevanović i Ivana Neimarević
Tonska režija: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević

Reditelj: Ivan Vanja Milanović

 

 





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара