Gramofonija - Svjatoslav Rihter izvodi dela Musorgskog i Prokofjeva

Reprodukujemo album sa snimcima „Slika sa izložbe" Modesta Musorgskog i Sonate u Be duru broj 7 opus 83 Sergeja Prokofjeva u interpretaciji pijaniste Svjatoslava Rihtera. Ploču je objavila produkcijska kuća Artia rekords 1960. godine.

Naziv ovog izdavača sa sedištem u Njujorku izveden je iz originalnog imena čehoslovačke uvozno-izvozne kompanije kulturnih dobara, koja se između ostalog bavila, isprva samo distribucijom, a nešto kasnije i objavljivanjem gramofonskih ploča državne produkcijske kuće Suprafon. Kompanija je tokom pedesetih i šezdesetih godina unela zabunu na američko tržište prodajući ploče bez oznake izdavača, u generičkim omotima. Iako je bilo moguće utvrditi podatke preko serijskih brojeva, oni nisu bili poznati široj publici, kojoj su jeftina i kvalitetna izdanja bila privlačna. Sa rastom popularnosti, poboljšava se i oprema vinila, te izdavač dobija i prepoznatljiv logo lava sa lirom i slogan „štit kvaliteta”. Što se plastike tiče, ona je zadovoljavala zahteve potrošačke klase ploča u SAD, a produkcija snimka je varirala u zavisnosti od izdanja. Naime, iako je Suprafon imao veliku produkciju, jedan deo snimaka koje su objavljivali bio je proizveden u SSSR-u. Tu je najčešće reč o zapisima svetski poznatih interpretatora koje čehoslovački izdavač nije imao prilike da snima, kao što je slučaj i sa pločom koju večeras slušamo. Rihterovi studijski snimci su češkom izdavaču ustupljeni preko Mežknjige, koja je bila slična kompanija kao i Artia, samo sa sovjetske strane.

Značajno je pomenuti da je programski komentar na ovoj ploči napisao Herbert Glas, autor pratećih tekstova za više desetina ploča nekoliko svetski poznatih izdavača. Naročito se istakao komentarima za albume Kolina Dejvisa sa Sibelijusovom muzikom, te crticama o brojnim kompozicijama 18. i 19. veka u tumačenju Karela Ančerla i drugih. Glasovi komentari su gotovo uvek posvećeni autorima kompozicija, dok je retko pisao o izvođačima ili produkciji, što je slučaj i sa Rihterovim albumom. Tekstovi obično predstavljaju delo kroz neku anegdotu iz života autora, uz pojedinosti koje pomažu pri slušanju, kao što su opis strukture i značajnih tematskih materijala.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво