Vek harmonike – Ansambl Crna olovka

Predstavićemo album pod nazivom „Vreme” ansambla Crna olovka, koji je objavljen u februaru 2018. godine.

Članovi sastava Crna olovka su: Horhe Isak, blokflauta i elektronika; Matais Kune, panova frula; Marko Kasl, harmonika; Esra Pehlivani, viola i Enrik Monfor, udaraljke.

Ovi umetnici debitovali su 2010. godine u koncertnoj dvorani Konserthebau u Amsterdamu, premijernim izvođenjem kompozicija napisanim upravo za njih. Naziv ansambla Crna olovka inspirisan je delima turskog slikara Mahmeda Sijaha Kalema iz 15. veka, koji je nizom minijatura sarkastično prikazivao svoje vizije ljudi i životinja. Takođe, značenje prezimena ovog slikara moglo bi se prevesti upravo kao „crno pero”.

Ansambl Crna olovka fokusiran je na izvođenje savremenog repertoara, a jednako važan deo programa koji izvode jesu aranžmani podstaknuti uticajima različitih kultura iz kojih potiču. Pored toga, nesvakidašnjem zvuku ovog sastava svakako doprinosi i neobična instrumentalna postavka.

Naziv albuma Vreme (La Volta) potiče od reči koja označava renesansnu parovnu igru, sličnu galjardi. Izbor dela zasnovan je na spoju renesansne muzike elizabetanskog perioda i savremenih originalnih kompozicija, pisanih za ansambl Crna olovka. Izbor najlepših galjardi, pavana i drugih plesova sa varijacijama na narodne teme, služio je kao inspiracija za realizaciju novih kompozicija koje potpisuju Klas de Vris, Roderik de Man, Dejvid Dram i Une fan Hel. Repertoar na albumu Vreme prikazuje širok spektar stilova i žanrova, uz jedinstvenu instrumentaciju, a interpretacije članova ansambla, kao i na prethodnim izdanjima, odlikuje originalnost, virtuoznost i istorijski informisano izvođenje.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво