Putevi proze

Konstantin Leontjev: Ispovest jednog muža

U ciklusu „Putevi proze“ možete pratiti delove priče Konstantina Leontjeva „Ispovest jednog muža“. S ruskog preveo Duško Paunković. Čita Marica Milčanović.

Verovatno nije preterano reći da je, u više nego oštroj konkurenciji, Konstantin Nikolajevič Leontjev (1831–1891) stekao ugled ruskog klasika. A u ruskoj literaturi to je, najblaže rečeno, teško. Deset godina je Leontjev proveo u diplomatskoj službi u delovima Evrope pod turskom vlašću (čak je kratko vreme službovao i u Beogradu, 1866–1867), što je u ogromnoj meri odredilo i njegovo pisanje. Napisao je ciklus pripovedaka „Iz života hrišćana u Turskoj", te romane „Odisej Polihroniades" i „Egipatski golub", što su tekstovi koji, prema rečima Duška Paunkovića, spadaju među najbolja ostvarenja posvećena orijentalnoj temi u svetskoj knjeiževnosti.

„Ispovest jednog muža" je novela sačinjena od pisama što ih muž šalje svojoj supruzi s putovanja po orijentu. Na taj način pratimo, istovremeno, nekoliko tokova koji se sustiču u jednoj matici: ličnu priču, putopis i promišljanje tadašnjih političkih, ali i društvenih prilika, kako u predelima kroz koje putopisac prolazi, tako i, posredno, u samoj Rusiji. U izvanrednom prevodu Duška Paunkovića ovaj nam tekst predstavlja još jedan rukavac velike ruske književnosti.

Urednik Ivan Milenković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво