Knjiga za slušanje

Jicak Bar Josef: Sećanje na ljubav (1)

U emisiji KNjIGA ZA SLUŠANjE, koju Treći program realizuje u saradnji sa izdavačkom kućom Klio, tokom oktobra možete pratiti roman „Sećanje na ljubav”, izraelskog pisca Jicaka Bar Josefa. Knjigu je s hebrejskog jezika prevela Dušica Stojanović Čvorić. Čita Aleksandar Božović.

Autor romana Jicak Bar Josef (Yitzhak Bar-Yosef) rođen je u Tel Avivu 1949. godine. Diplomirao je nacionalnu istoriju na univerzitetu u Jerusalimu, a magistrirao komparativnu književnost. Dugo je radio kao novinar u dnevnom listu Jediot Ahronot, a trenutno radi u institutu Gnazim u Tel Avivu. Dobitnik je Kugelove (1995) i Premijerove (2002.) nagrade za književnost.

Radnja romana počinje smrću piščevog oca Jošue Bar Josefa, koji je i sam bio poznati izraelski književnik. Nakon što se razočarao u religiju, Jošua napušta ženu i dvoje male dece i seli se iz Jerusalima u Tel Aviv. Njegova žena, međutim, ne gubi veru ni u Boga niti u muža, kojeg i dalje voli, i sledi ga u Tel Aviv. Tamo ga zatiče u zagrljaju druge žene. Jošua redovno posećuje bivšu ženu i decu i tokom jedne od tih poseta začinje se i njihov sin Jicak. Ostavljena žena odgaja novorođenče i dvoje starije dece u siromaštvu. Kad oboli od raka, Jošua joj se vraća i oni ponovo žive zajedno u Haifi, sve do njene smrti.

Jicak Bar Josef je pun saosećanja prema majci i ogorčen je na oca, prema kojem ipak gaji veliku ljubav. Opisuje ga kao zadivljujuću ličnost, koje se istovremeno i plaši i divi joj se. U ovoj knjizi Jošua je pun žudnje za životom, ženskaroš i sebičnjak. Priču o vrtlogu osećanja, razapet između oca i majke, Jicak Bar Josef priča bez zadrške i iskreno. Radnja knjige premešta se iz Jerusalima u Tel Aviv, zatim u Haifu i Safed, gde Jošua i umire.

Ovaj roman uskoro će objaviti izdavačka kuća Clio.
Urednik: Predrag Šarčević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво