Imaginarni pejzaži

Album „Wandering eye” Arije Rostamija i Daniela Blomkvista

Predstavićemo numere sa albuma „Wandering eye” - Radoznalo oko Arije Rostamija i Daniela Blomkvista, koji je u junu objavila kuća Glacial movements.

Rostami i Blomkvist su elektroakustički muzičari bazirani u San Francisku, koji neguju komplementarne, ali različite zvučne estetike. Rostami neguje više tehno i bit orjentisane saundsekjpove, dok se Blomkvist primarno bavi zvučnim kolažima uz pomoć magnetofonske trake.

Naslov albuma je preuzet iz članka koji je objavilo Pacifičko astronomsko društvo opisujući Antarktik kao jedinstvnu poziciju za posmatranje svemira. Same numere nazvane su po geografskim koordinatama pozicija za astronomske opservacije koje su raštrkane na Antarktičkom platou. Ipak, sami umetnici nisu bili na Južnom polu - zvučni pejzaži koji ćete čuti predstavljaju samo evokaciju ideje o ledom okovanom kontinentu sa koga se pruža najbolji pogled spram svih fenomena kosmosa čiji smo deo. Numere su nastale kroz kompleksni kolaborativni proces - skupljanje terenskih snimaka, nalaženje zvučnih izvora raznolikog kvaliteta na internetu, dodavanje Rostamijevog sintisajzera, klavirskih motiva, semplova iranskih pop pesama, da bi Blomkvist sav ovaj materijal ponovo semplovao i podvrgao daljoj modifikaciji. Tako dobijeni lupovi su potom prebačeni na magnetofonsku traku, a potom su potpune numere snimali ili na živim izvođenjima ili na privatnim sesijama u studijima dvojice muzičara. Sam postupak je bio vezan za ideju učinka entropije i slučaja izvan kontrole samih umetnika. Tako su nastali široki, meditativni, a opet, u mikro događajima izuzetno bogati sandskejpovi, koji govore o horizontu večnosti i susretu između zaleđene beline i pogleda na beskrajni prostor sazvežđa.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара