Knjiga za slušanje

Jan Njemec: Istorija svetla (8)

U ovom ciklusu, koji redakcija Trećeg programa realizuje u saradnji sa izdavačkom kućom Clio tokom avgusta i septembra, možete pratiti nastavak romana "Istorija svetla", češkog pisca Jana Njemeca (1981), koji je na srpski prevela Aleksandra Korda Petrović. Čita: Dejan Đurović.

Roman Istorija svetla posvećen je poznatom češkom fotografu Františeku Drtikolu. Reč je o obimnom i za savremenu češku prozu prilično neobičnom mozaičnom proznom delu, nekoj vrsti Bildungsroman-a, koji obuhvata period duži od pola veka. Iz tog razdoblja pred nama oživljavaju rudnici srebra u malenom rudarskom gradu Pšibramu, Minhen u vreme secesije i boemska sredina međuratne Čehoslovačke.

Jan Njemec kao da pokušava da odgovori na pitanje  kako bi izgledala priča napisana zrakom svetlosti, kao i na pitanje ko je, zapravo, bio František Drtikol – dendi iz malog rudarskog grada, majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama, mistik i budista koji je verovao u komunizam, ili, jednostavno, čovek mnogih spoljašnjih protivurečnosti i njihovih unutrašnjih sinteza. Roman sadrži niz citata i parafraza iz dokumenata datog vremena, kao i iz književnih dela, koji su najčešće neprimetno zaronjeni u fikcionalni autorski tekst.

Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво