Naučni skupovi

OD KORENA DO DEOBA – govori Ljubomir Kljakić

U ciklusu NAUČNI SKUPOVI četvrtkom emitujemo snimke sa 27. Kruševačke filozofsko-književne škole, čija tema je bila "Od korena do deoba – društvena slika Srbije u 20. veku". U petoj emisiji ovog ciklusa možete slušati izlaganje Ljubomira Kljakića "Permanentno pravo na pobunu u srpskoj književnosti".

U okviru Vidovdanskih svečanosti grada Kruševca 17. i 18. juna u Kulturnom centru Kruševac održana je 27. Kruševačka filozofsko-književna škola. Pored glavne teme OD KORENA DO DEOBA – DRUŠTVENA SLIKA SRBIJE U 20. VEKU, progam skupa sadržao je i dva podtemata „Antropološke teme u književnosti i filozofiji danas” i „Vreme ograničenog humanizma”.  

Izbor teme bio je motivisan potrebom za kritičkim i analitičkim sagledavanjem ključnih uzroka nastanka, oblika pojavljivanja, granica i posledica društvenih, kulturnih, stvaralačkih, filozofskih, ideoloških, političkih i drugih promena, izazova i protivurečnosti na bogatoj i dramatičnoj društvenoj i kulturnoj mapi Srbije u 20. veku. Te promene i njihove posledice, podjednako su reflektovane u filozofiji i književnosti, u teorijskim i stvaralačkim idejama, u političkoj misli i neposrednoj životnoj praksi, koje u srpskom društvu i kulturi traju sve do današnjih dana.

Polazeći od tematski bogatog književnog dela Dobrice Ćosića i njegove široke društvene angažovanosti, učesnici Škole pronalaze veoma inspirativne podsticaje za analizu ne samo promena koje su zahvatale srpsko društvo i kulturu u burnim i tragičnim decenijama 20. veka, nego i u današnjem, isto tako neizvesnom i traumatičnom društvenom vremenu. Uočljivo je to u celokupnom književnom opusu velikog srpskog pisca, u romanima, u publicističkoj i dnevničkoj prozi i u njegovom političkom delovanju, kao i u ostvarenjima i idejama poznatih srpskih filozofa 20. veka, od Božidara Kneževića do današnjih predstavnika srpske filozofije.

Dve podteme ovogodišnjeg zasedanja – Antropološke teme u filozofiji i književnosti danas i Vreme ograničenog humanizma – dodatno će proširiti sliku aktuelnog trenutka u savremenoj srpskoj filozofiji i književnosti i sagledati je u kontekstu opštijih teorijskih i stvaralačkih kretanja u današnjem svetu.

Sledećeg četvrtka, 18. avgusta, možete pratiti snimak izlaganja Časlava Koprivice.

Urednica ciklusa Tanja Mijović. 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се