Knjiga za slušanje

Žan D’Ormeson: Otići ću jednog dana ne rekavši sve (9)

U večerašnjoj emisiji ciklusa Knjiga za slušanje, u kojem emitujemo roman Žana D’Ormesona Otići ću jednog dana ne rekavši sve, možete pratiti osamnaesto poglavlje prvog dela knjige, u kojem Jedna Somalka, više Plesi Vodrej nego svi ostali u porodici, odnosi pobedu nad pokojnom plavušicom i drži ruku moga dede koji je na izdisaju, devetnaesto poglavlje u kojem Pisac čini zaokret, pa za promenu govori o jednoj osobini Šatobrijanovog genija i u kojem zaključuje da novac, pošto je vladao u jučerašnjem društvu, i dalje drsko vlada u našim današnjim društvima, kao i dvadeseto poglavlje u kojem U senci generala De Gola pojavljuju se jedan francuski ambasador, jedan admiral iz reda bosonogih karmelićana, jedan maršal posthumno proizveden, a jedan se saputnik bavi kamionima i novinama.

Francuski pisac Žan D’Ormeson, rođen u Parizu 1925, odlikuje se izvrsnim obrazovanjem filosofskog i humanističkog usmerenja. Bio je, između ostalog, glavni urednik lista Figaro. Godine 1973. postao je član Francuske akademije, a kasnije i njen predsednik. Dobitnik je Legije časti i brojnih književnih nagrada. Autor je preko trideset proznih dela, a našoj publici poznat je po romanima Bog, život i delo i Priče Jevrejina lutalice.

Roman Otići ću jednog dana ne rekavši sve, koji je 2015. godine objavila izdavačka kuća Clio, može se čitati kao neka vrsta pesme u prozi o večitim ljudskim dilemama, kao ljubavna priča ili kao obraćanje korenima. Pisac nas vodi kroz italijanske gradove i sela, grčka ostrva, azijske vrleti i hramove svih ispovesti, ali i kroz veliku književnost. Takođe, slušamo izuzetnu muziku, posmatramo čudesne freske, statue i slike. Kao začin izuzetnog erudite, ubačene su i barokno raspričane anegdote koje pripadaju istoriji.

 

Prevela s francuskog: Ljiljana Mirković
Čita: Dejan Đurović
Urednik: Predrag Šarčević

broj komentara 0 pošalji komentar