Knjiga za slušanje

Žan D’Ormeson – Otići ću jednog dana ne rekavši sve (3)

U emisiji Knjiga za slušanje, koja se emituje od utorka do petka, možete slušati roman Žana D’Ormesona Otići ću jednog dana ne rekavši sve, koji je 2015. godine objavila izdavačka kuća Clio.

Francuski pisac Žan D'Ormeson, rođen u Parizu 1925, odlikuje se izvrsnim obrazovanjem filosofskog i humanističkog usmerenja. Bio je, između ostalog,  glavni urednik lista Figaro. Godine 1973. postao je član Francuske akademije, a kasnije i njen predsednik. Dobitnik je Legije časti i brojnih književnih nagrada. Autor je preko trideset proznih dela, a našoj publici poznat je po romanima Bog, život i delo  i Priče Jevrejina lutalice.

U večerašnjoj emisiji pročitaćemo petu glavu prvog dela ovog romana, u kojoj mobilni telefon zamenjuje brojanice, kao i šestu, u kojoj čitalac prisustvuje, u duhu čovekovom, rađanju ideje o Bogu i njegovoj neprevaziđenoj slavi.

Roman Otići ću jednog dana ne rekavši sve može se čitati kao neka vrsta pesme u prozi o večitim ljudskim dilemama, kao ljubavna priča ili kao obraćanje korenima. Pisac nas vodi kroz italijanske gradove i sela, grčka ostrva, azijske vrleti i hramove svih ispovesti, ali i kroz veliku književnost. Takođe, slušamo izuzetnu muziku, posmatramo čudesne freske, statue i slike. Kao začin izuzetnog erudite, ubačene su i barokno raspričane anegdote koje pripadaju istoriji.

Prevela s francuskog: Ljiljana Mirković
Čita: Dejan Đurović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво