Nauka i društvo

Nasim Nikolas Taleb: Varljiva slučajnost

U emisiji „Nauka i društvo“ možete slušati delove iz bestselera Nasima Nikolasa Taleba „Varljiva slučajnost“ koji će uskoro objaviti izdavačka kuća „Heliks“.

Varljiva slučajnost je knjiga o sreći ili - preciznije - načinu na koji shvatamo i doživljavamo sreću u svakodnevnom životu i u poslu. Napisana na osnovu bogatog iskustva u svetu berzanskih brokera koji često puku sreću smatraju za nekakvu vrstu umeća, ona predstavlja izvanredan uvid u jedan od najmanje proučenih faktora u našim životima. Pišući specifičnim narativnom stilom, Nasim Nikolas Taleb, autor svetskog bestselera Crni labud, dotiče glavne intelektualne dileme u vezi sa uticajem srećnih okolnosti na naša svakodnevna zbivanja.

Autor podseća da postoje mnogi pristupi verovatnoći i riziku. Za ljude iz različitih disciplina verovatnoća ima donekle različito značenje. U ovoj knjizi pristup je izrazito kvalitativan i književni, nasuprot kvantitativnom i naučnom. Verovatnoća je, naime, predstavljena pre svega kao grana primenjenog skepticizma, a ne operativna disciplina. Verovatnoća zapravo „nije puka računica izgleda pri bacanju kockice. Radi se o prihvatanju nepostojanja izvesnosti u našem znanju i razvoju metoda za nošenje s našim neznanjem. Van udžbenika i kazina, verovatnoća se gotovo nikada ne pojavljuje kao matematički problem ili glavolomka. Majka priroda vam ne govori koliko rupa ima na stolu za rulet, niti vam postavlja problem u udžbeničkom stilu (u realnom svetu čovek više mora da nagađa šta je problem nego šta je rešenje). Srž probabilističkog načina razmišljanja, u ovoj knjizi, predstavlja shvatanje da su se mogli dogoditi i drugi ishodi, da je svet mogao biti drugačiji", piše Nasim Nikolas Taleb.

Tekst je prevela Ana Imširović-Đorđević.
Urednica Olivera Nušić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 28. jul 2015, 10:23) - Данко Ђ [neregistrovani]

молбааааа

Наука и друштво – Венсан Нурјига: Сајбер рат,
дајте снимак, није фер да таква/е емисија/е нема пдкст.
Хвала
пс, реприза мичио каку..плиззззззз плиз плиз
БЕСТ ФМ р у...

(ponedeljak, 06. jul 2015, 20:02) - Dragana :) kiss kiss za RB [neregistrovani]

Moze подкаст..plizzz

odlicna emisija i teme nije SLUCAJNOST :), treceg programa ponedeljkom, pored edukativnog naboja koji nosi sa sobom, bilo bi lepo da moze da se preslusa i odvojeno od redovnog emitovanja.
pozdrav
DRAGANA student
i poljubac za Rb 3(stereorama je odlicna, ja sam nono slusaoc R-Beograda, hvala emisijama na youtube)