Umetnost interpretacije – Rikardo Muti

Dirigent Rikardo Muti sa Filadelfija orkestrom tumači Nokturno Đuzepa Martučija i Drugu simfoniju u ce molu opus 29 Aleksandra Skrjabina.

Rođen 1941. godine u Napulju, Rikardo Muti je studije klavira završio na Konzervatorijumu u rodnom gradu, a kompozicije i dirigovanja na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu. Nakon pobede na konkursu za dirigente Gvido Kanteli 1967. godine, započeo je karijeru kao glavni dirigent i muzički direktor operskog festivala Mađo muzikale u Firenci, gde će se zadržati više od decenije. Tokom ovog perioda Muti privlači pažnju muzičke javnosti i izvan granica Italije, te od 1971. godine uzima učešća na sceni Salcburškog festivala kao intepretator Mocartovih opera, a od naredne godine sve češće gostuje i za pultom Filharmonija orkestra iz Londona. Na mestu šefa dirigenta ovog ansambla će 1973. godine odmeniti Ota Klemperera.

Razvijajući razgranatu dirigentsku praksu na operskim i koncertnim scenama, Rikardo Muti je tokom osamdesetih godina bio na mestu dirigenta orkestra Milanske Skale, a za ovo vreme bio je i redovan gost Berlinske i Bečke filharmonije sa kojom je nastupao i na popularnim novogodišnjim koncertima u čak četiri navrata. Veliki poznavalac operskog repertoara, Muti se tokom poslednjih decenija proteklog veka posebno afirmisao kao interpretator opusa Đuzepa Verdija, ali i brojnih drugih kompozitora na najznačajnijim operskim scenama poput Milanske Skale, Metropolitena, Bečke državne opere i drugih. Pored toga je, kao koncertni dirigent, izveo i snimio široki repertoar simfonijske i koncertantne literature, fokusirajući se na ostvarenja epohe klasicizma, romantizma i ranog dvadesetog veka.

Angažovan studijski muzičar, Muti je do danas ostvario impozantan diskografski opus koji broji više desetina albuma operskog, simfonijskog i koncerantnog žanra. Na izdanjima kuća Soni klasikal, Filips i naročito I-Em-Aj za koji je realizovao najveći broj snimaka, pohranjena su njegova antologijska tumačenja koja ulaze u sam vrh savremenog izvođaštva. Naročito zainteresovan za muziku Aleksandra Skrjabina, ovaj dirigent je zabeležio celokupan simfonijski opus ruskog simboliste, a u emisiji ćete čuti Skrjabinovu Drugu simfoniju u ce-molu opus 29, koju Muti izvodi sa Filadelfija orkestrom. Nastojeći da ovaploti kompozitorov široki romantičarski zamah realizovan unutar kompleksnih tematskih krugova koji se protežu od suptilinih lirskih do afektivnih dramskih raspoloženja, Rikardo Muti orkestar oblikuje kao koherentnu zvučnu celinu u kojoj brojni solistički nastupi instrumenata bivaju tek diskretno istaknuti. Dok živahnim ritmičkim linijama kojima obiluje Simfonija Muti pridaje izvesnu težinu postignutu vajanjem velikih zvučnih masa tutija, diskretni melodijski crteži podržani su gotovo bestežinskim, prozračnim pozadinskim vibriranjima gudačkih i duvačkih instrumenata...

Autor emisije: Stefan Cvetković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи