Antologija trećeg programa

Žak Lakan: Iz „Spisa”

Ove godine Treći program Radio Beograda obeležava pet decenija postojanja. U emisiji ANTOLOGIJA TREĆEG PROGRAMA podsećamo na tekstove koji su prvi put, na srpskom jeziku, objavljeni na našim talasima, a potom štampani u časopisu „Treći program”. Od nedelje, 3. maja do utorka, 5. maja 2015, možete da pratite tekst Žaka Lakana „Simbol i jezik kao struktura i granica psihoanalitičkog polja”, koji je objavljen u broju 49, u tematu „Iz ’Spisa’ Žaka Lakana”.

Žak Lakan: Funkcija i polje govora i jezika u psihoanalizi

II. Simbol i jezik kao struktura i granica psihoanalitičkog polja

„...Ako psihoanaliza može da postane nauka - jer ona to još uvek nije - i ako se ne izvitoperi u tehniku - a možda je to već učinila - mi moramo pronaći smisao njenog iskustva.
U tom pogledu najbolje što možemo da učinimo je da se vratimo na Frojdovo delo. Nije dovoljno da neko nazove sebe tehničarem da bi se steklo pravo da, na osnovu toga što ne razume Frojda III, isključi ovoga u ime Frojda II koga misli da razume, a samo nepoznavanje Frojda I nije opravdanje da bi se pet velikih psihoanaliza smatralo za jedan niz slučajeva izabranih loše onoliko koliko su i loše izloženi, pa makar se pri tome divio što je zrnce istine koje su skrivale u sebi uspelo da procuri.

Dakle, vratimo se na Frojdovo delo u Traumdeutung-u da bismo se podsetili kako san ima strukturu rečenice, ili pre, da bismo se držali njegovog slova, jednog rebusa, to jest jednog rukopisa, čiju primordijalnu ideografiju predstavlja san deteta, a koji kod odrasle osobe reprodukuje istovremeno fonetsku i simboličku upotrebu označiteljskih elemenata, koji se takođe mogu pronaći kako u staroegipatskim hijeroglifima tako i u karakterima kojim se u Kini i danas služe.

No i to je samo dešifrovanje instrumenata. Ono značajno počinje tek sa čitanjem teksta, ono značajno za koje nam Frojd kaže da je dato u obradi sna, to jest u njegovoj retorici. Elipsa i pleonazam, hiperbaton ili silepsa, regresija, ponavljanje, apozicija, to su sintaktička pomeranja, metafora, katahreza, autonomaza, alegorija, metonimija i sinegdoha, to su semantička sažimanja pomoću kojih nas Frojd uči da čitamo razmetljive ili demonstrativne, prividne ili ubeđivačke, pobijajuće ili zavodničke namere prema kojima subjekt modeluje svoju oneiričku besedu..."

(Žak Lakan, Simbol i jezik kao struktura i granica psihoanalitičkog polja, Treći program, br. 49, 1981)

Pored izbora Lakanovih tekstova, u ovom tematu časopisa Treći program objavljena je i uvodna studija Radomana Kordića pod naslovom Učenje Žaka Lakana.

Urednik: Predrag Šarčević 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи