Da li su fašizam i komunizam isti

Polemike hrvatske javnosti o sve češćem isticanju fašističkih simbola, dodatno su osnažena posle nedavne presude suda za ljudska prava u Strazburu, koji je odlučio da je nošenje crvene zvezde petokrake osnovno ljudsko pravo.

Naime, deo javnosti u Hrvatskoj presudu Suda u Strazburu ocenjuje kao lošu vest za veliki deo hrvatskog naroda, koji je trpeo zločine pod komunizmom.

Stav nekih intelektualaca i političkih stranaka je, naime, da je neophodno u svemu izjednačiti komunizam i fašizam.

Istoričari, međutim, ocenjuju da je takva ideja neutemeljena.

Uslovna kazna zatvora mladiću koji je nosio ustašku kapu na Tompsonovom koncertu u Zagrebu, u Hrvatskoj bi se, sudeći po medijskim napisima, lakše podnela kada bi se jednako kažnjavali i oni koji u javnosti, recimo, promovišu socijalizam ili nose neka komunistička obeležja.

Isticanje fašističkih simbola u Hrvatskoj je već zabranjeno, ali ima i onih, koji se poput saborskog zastupnika i lidera desničarske Hrvatske stranke prava, zalažu za potpuno izjednačavanje komunizma i fašizma.

"Moj politički život, iskustvo i nazor govore da je pod petokrakom zvijezdom, moj narod, ali ne samo moj, hrvatski nego i srpski i mnogi drugi u istočnom bloku, mnogo propatio. Pod petokrakom, srpom i čekićem, tim simbolima jednog sustava komunističkog, totalitarnog su napravljeni zločini nad mnogim nevinim ljudima.

Ovo je tema kojom se u Hrvatskoj niko rado ne bavi. Ali, uravnotežen je stav da bi trebalo tolerisati simbole oba režima, jer, kako kaže, sami simboli ne mogu nikome naneti zlo. A vrlo često oni koji ih ističu nisu baš upoznati sa njihovim pravim značenjem", rekao je Anto Đapić iz Hrvatske stranke prava

"Kukasti krst izaziva sasvim određene asocijacije, ustaški simboli takođe, kod Srba, Jevreja, Roma koji su najviše stradali u Drugom svetskom ratu. Petokraka ne izaziva ta osećanja. Kako je neko primetio nedavno, ustaški simboli vezani su za sistemski, državni zločin, a petokraka je vezana za zločine u komunizmu. U političkoj retorici sve je dopušteno. Međutim, naučno je lako dokazati da su ovi režimi različiti i u društveno-ekonomskom i u vrednosnom pogledu", kaže Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju.

Istoričari, međutim, smatraju da je ideja o izjednačavanju fašizma i komunizma potpuno neutemeljena.

Ljudi su stradali u oba, ali kako kaže sociolog Todor Kuljić, gulag se mogao i preživeti, a iz Aušvica se moglo izaći samo kroz dimnjak.

"Rasna ideja, ideja rasne jednakosti nikako se ne može poistovetiti sa klasnom jednakošću. To su različite vrednosti. S tog stanovišta ta ideja u Hrvatskoj je neodrživa, ali nije neobična. To se često javlja u političkom žargonu i nekih drugih zemalja i ona služi sasvim jasnim političkim ciljevima", kaže Todor Kuljić profesor na Filozofskom fakultetu.

Posledica eventualnog poistovećivanja, slažu se stručnjaci, bila bi ujednačavanje težine stradanja u jednom i drugom.

Time bi se zapravo učinila usluga fašizmu jer bi se ublažila njegova suštinska zla priroda.

Tako bi se odgovornost Ustaša u Drugom svetskom ratu izjednačila sa onim što se dešavalo posle rata do raspada države.