Bolja saradnja policija u regionu

Srbija je “veoma zainteresovana za unapređenje saradnje između policija i ministarstava unutrašnjih poslova u celom regionu”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić U Beču

Dačić, koji učestvuje na ministarskoj konferenciji zemalja-članica Salcburškog foruma "Bezbednost na zapadnom Balkanu" u Beču, rekao je da je cilj konferencije implementacija konvencije o policijskoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope.

Prema njegovim rečima, konvenciju je ratifikovalo sedam zemalja zapadnog Balkana, a u Srbiji je stupila na snagu oktobra prošle godine.

 

"Cilj konvencije jeste da se što uspešnije bori putem prekograničnih oblika saradnje između policija zemalja jugoistočne Evrope protiv svih vidova organizovanog kriminala", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da "borba protiv kriminala i korupcije prevazilazi sve političke podele i sve granice" i dodao da je najavljeno potpisivanje sporazuma o saradnji između ministarstava unutrašnjih poslova zemalja u regionu, kao i potpisivanje sporazuma između Rumunije, Bugarske i Srbije.

 Na ministarskoj konferenciji zemalja-članica Salcburškog foruma "Bezbednost na zapadnom Balkanu" učestvuje 15 zemalja Evrope i SAD, a tema konferencije je saradnja među zemljama centralne i Jugoistočne Evrope u prevenciji i suzbijanju svih vidova organizovanog kriminala i terorizma.