Crna Gora će prihvatiti kosovske pasoše

Crnogorski ministar policije Jusuf Kalamperović izjavio je da će Crna Gora prihvatiti pasoše Kosova kao što je i do sada prihvatala sva dokumenta izdata uz saglanost UNMIK-a.

"Vlada Crne Gore je o tome donela odluku prošle sedmice i ona ne znači ni priznavanje ni nepriznaanje Kosova već znači da će Crna Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, prihvatiti sva dokumenta za čije je izdavanje data saglasnost UNMIK-a, rekao je Kalamperović.

Povodom najave privremenih vlasti u Prištini da će izdavanje kosovskih pasoša početi 18. jula, Kalamperović je kazao da Crna Gora nema nameru da zatvara svoje granice ni za građane ni za robu sa Kosova.

Kalamperović nije znao da kaže da li novi ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković ima crnogorsko ili srpsko državljanstvo, ali je objasnio da, ukoliko je oba stekao pre proglašenja crnogorske nezavisnosti 3. juna 2006. godine, ima pravo i da ih zadrži.

"To se ne odnosi samo na Srbiju već i na dvojna državljanstva bilo koje druge zemlje", precizirao je Kalamperović.

Crnogorska partija zatražila je objašnjenje od Podgorice da li ministar Šijaković može da bude ministar u srpskoj vladi ukoliko ima crnogorsko državljanstvo.

Kalamperović je rekao da je "njegovo" ministarstvo završilo tekst platforme o dvojnom državljanstvu koja će biti ponuđena svim državama bivše Jugoslavije.

On je objasnio da je reč o izuzetno restriktivnom dokumentu i da dvojno državljanstvo neće biti ni pravilo ni privilegija već izuzetak.

"U okviru tog dokumenta neophodno je regulisati i mnoge druge stvari kao što je ekstradicija, diplomatija i zaštita građana", rekao je Kalamperović.