TV teatar: Neželjeni dramaturški efekti

U vreme velikih promena kroz koje smo prošli na ovim prostorima pre nekoliko godina, u predvečerje NATO intervencije, ljudi su bili prinuđeni da se snalaze na najrazličitije načine da bi zadovoljili osnovne životne potrebe.

Dramaturg, tajanstvena pozorišna profesija, zanimanje je i žene „u najboljim godinama" koja pokušava da u pomenutim istorijskim okolnostima proživi i neki svoj život, sastavljen, kao i u okruženju, i od tragikomičnih situacija. U pozorištu se nagomilavaju tekstovi za recenziju, zelenaši traže svoje, porodična situacija se komplikuje, ljubavna romansa se završava neočekivano...

Prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Aleksandra Nikolić / nosilac Sterijine nagrade/, dobila Zlatnu kolajnu, za izuzetno izvođenje ovog teksta, autora Mirjane Ojdanić, na jednom od proteklih Međunarodnih festivala monodrame i pantomime u Zemunu. Aleksandru Nikolić, inače, pozorišni i TV gledaoci pamte po mnogim nezaboravnim ulogama na scenu Narodnog pozorišta, kao i u velikim televizijskim serijama.

U TV TEATRU, Dramski i domaći serijski program RTS pokušava da pozorišna ostvarenja u najvećoj mogućnoj meri približi TV dramaturgiji. U tom smislu, reditelj TV adaptacije, Slobodan Radović, i urednik serije, Dragana Bošković, „Neželjene dramaturške efekte" smestili su u stvarni prostor umetničke kancelarije, tako da je ova poznata predstava, igrana mnogo kod nas i u svetu, postigla žanr autentičnog TV filma.