U Sudanu protesti protiv suda u Hagu

Više hiljada ljudi protestovalo je u Kartumu, zbog najave da bi Međunarodni krivični sud mogao da izda nalog za hapšenje sudanskog predsednika Omara Hasana al Bašira, zbog ratnih zločina, zločina protiv humanosti i genocida počinjenih u Darfuru.

Zbog najavljene mogućnost izručenja predsedika Bašira sudu u Hagu, demonstranti su šetali ulicama sudanske prestonice i blokirali saobraćaj, a krajnji cilj su im bile kancelarije UN.

"Međunarodni krivični sud radi samo ono što mu kažu EU, SAD i Izrael" i "Daćemo naše duše i našu krv i umreti za Bašira" neke su od parola koje su uzvikivali učesnici protesta, koji su organizovale grupe bliske vladi.

U vreme demonstracija održan je i sastanak sudanske vlade, na kome je dogovoreno da se bilo kakav dekret suda u Hagu neće priznati, i da će vlada nastaviti da primenjuje svoj program za mir i razvoj zemlje.

Tužilac Haškog suda, Luis Moreno-Okampo, mogao bi, prema navodima jednog visokog diplomate, u ponedeljak , 14. jula, da preda sudijama dokaze o Baširovoj krivici za ratne zločine.

Povezane vesti:

Optužnica za ratne zločine protiv sudanskog predsednika