Zasađeno stablo platana u čast Olimpijskih igara

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ćurković i šef misije za Peking Snežana Lakićević Stojačić zasadili su u Parku prijateljstva na Ušću, u prisustvu članova Predsedništva OKS i predstavnika ambasade Kine u Beogradu, drvo platana, kao simbol prvog učešća Srbije na Igrama posle 96 godina.

"Srbija će drugi put u istoriji učestvovati na Olimpijskim igrama i to u izuzetno brojnom i kvalitetnom sastavu", rekao je Ćurković i podsetio da je u olimpijskom timu Srbije u 11 sportova do sada 88 sportista obezbedilo mesta.

Šef misije za OI u Pekingu Lakićević Stojačić naglasila je ekološki značaj sadnje stabla koje važi za jedno od najdugovečnijih.

"Želja Olimpijskog komiteta je da se na ovaj način uključi u borbu za očuvanje životne sredine", rekla je Lakićević Stojačić i poručila da će se sadnjom platana na najbolji način olimpijcima poželeti sreća i uspeh u Pekingu.

Lakićević Stojačić je podsetila da su domaćini Igara u Pekingu do sada mnogo učinili na poboljšanju životne sredine.

"Peking je od dana dobijanja organizacije najvećeg plaetranog takmičenja povećao svoje zelene površine za 49 odsto", rekla je Lakićević Stojačić.

Sadnji platana prisustvovali su i generalni sekretar OKS Predrag Manojlović, predsednik Sportskog saveza Srbije Vojislav Tabački, zamenica vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović i savetnik atašea za kulturu ambasade Kine u Srbiji Liju Junghong.