Zaustavljeno širenje meningitisa

Institut za javno zdravlje u Podgorici saopštio je da nema novih slučajeva obolelih.

Najmasovnija pojava meningitisa registrovana je u Podgorici, gde je 14 osoba zaraženo virusom, u Pljevljima - jedna osoba, u Nikšiću i Herceg Novom po pet osoba, Danilovgradu - četiri i u Bijelom Polju dve osobe. 

Od februara do sada registrovano je 114 obolelih. 

Najčešći uzrok zaraze je prljavština, a virus se prenosi kontaktima sa zaraženim osobama, jer iskašljavanjem zaražene osobe izbacuju virus koji napada zdravu osobu. 

U saopštenju Centra za prevenciju bolesti pri institutu za javno zdravlje u Podgorici  navodi se da su preduzete sve protivepidemijske mere, koje podrazumevaju obavezno prijavljivanje i lečenje obolelih, svakodnevni epidemiološki nadzor registrovanih slučajeva, edukaciju stanovništva preko medija, održavanje lične i kolektivne higijene, naročito u kolektivnim smeštajima za decu i odrasle, kao i objektima u kojima se obavlja radna delatnost.

Virus meningitisa leči se u bolnicama, a lečenje zaraženih pacijenta traje dve-tri nedelje u zavisnosti od stadijuma zaraze. Kada se osete prve mučnine, potrebno je odmah otići lekaru.

Povezane vesti:

Meningitis u Crnoj Gori