Tužba protiv Deripaske

Ruski biznismen Mihail Černoj, dobio je pravo da tuži najbogatijeg čoveka u Rusiji, Olega Deripasku radi odštete od 4 milijarde dolara pred britanskim sudom, pošto je taj sud zaključio da bi mogao da bude ubijen ili zadržan pod izmišljenim optužbama ako se slučaj sprovede u Rusiji.

Ruski preduzimač, Mihail Černoj optužuje bivšeg partnera Deripasku da nije ispoštovao poslovni ugovor koji vredi milijarde dolara.

Kako navodi njegov advokat , Černoj je 2001. godine pristao da zameni akcije u ruskoj aluminijumskoj kompaniji SibAk za gotovinu i 20 odsto udela u ruskom aluminijumskom gigantu, Rusal-u.

Deripaska to poriče, i traži da se slučaj vodi u Rusiji. Černojevljev advokat kaže da će se slučaj voditi u Engleskoj, jer, dogovor je tamo i sklopljen.

Obojica u Londonu imaju svoje poslovne interese,a kao i većina bogatih ruskih biznismena, Deripaska ima stan u Londonu, dok ej Černi stacioniran u Izraelu. 

Presuda, u kojoj je britanski sudija bacio sumnju u integritet ruskog pravosudnog sistema, mogla bi dalje da zategne odnose između Moskve i Londona.

Britanija optužuje Moskvu da štiti čoveka osumljičenog za ubistvo bivšeg agenta KGB u Londonu, Aleksandra Litvinjenka,a britanske naftne kompanije tvrde da su ih ruske vlasti "isterale" iz svih većih dogovora još tokom devedesetih.