Читај ми!

Легенде - Васил Хаџиманов

Васил Хаџиманов је композитор и пијаниста џез и етно музике. Потиче из веома надарене музичке породице - отац Зафир Хаџиманов, мајка Сенка Велетанлић, као и тетка Бисера Велетанлић, легенде су југословенске музике. С класичним музичким образовањем почиње као дете, школовао се и на чувеном „Беркли“ колеџу у Бостону и то као стипендиста, где је и дипломирао на одсеку за клавир 1995. године.

Током боравка у Америци наступао је са групом „Свети", а са Паскал Бокаровим афро-поп бендом је ишао на турнеју по САД. У Њујорку је сарађивао са познатим музичарима попут Дејвида Гилмора и Крис Чика. У исто време је радио у „Tomandandy" студију.

По повратку у Србију 1996. године основао је „Васил Хаџиманов бенд". Отада започиње његов рад на фузији етно-музичке баштине Балкана и западних музичких поџанрова (џез, фанк...). Године 2001. изашао је први албум „Васил Хаџиманов бенда" под називом „11 разлога за ..." у издању ПГП РТС-а, а који је 2003. на „Беовизији" проглашен за најбољи деби албум.

Други албум „Кафанки" из 2003, такође у издању ПГП РТС-а, исте године је на фестивалу „Сунчане скале" награђен као најбољи албум инструменталне музике.

Уследили су: „3" (2007), „Живота ми" (2009), „Can you dig it?" (2013), „Vasil Hadžimanov Band Featuring David Binney - Alive", (2016), „Lines in sand", (2018).

Иначе, Васил Хаџиманов сарађује и са другим бендовима: „„Darkwood Dub", „Bace Quartet", „Трио Свети"... Бави се и компоновањем музике за филмове и ТВ серије, од којих су најпознатији „Кад порастем бићу кенгур", „Кошаркаши" и „Отворена врата".

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи