Легенде - Дадо Топић

Легендарни Дадо Топић, један од најпознатијих музичара је у својој каријери био члан група „Динамити“, „Корни група“ и „Тајм“.

Топић је своју музичку каријеру започео као средњошколац у групи „Ђавољи еликсири" у којој је гитару свирао Јосип Бочек, а Дадо је свирао бас и певао. Након тога, обојица су били у групи „Лавине", а 1967. године су се прикључили осјечким „Динамитима". Крајем 1969. године стигао је позив да се прикључи „Корни групи" и замени певача Далибора Бруна. Септембра 1971. године Топић је напустио Корни групу и у Загребу је уз помоћ менаџера Владимира Михаљека основао групу „Тајм". Група је службено настала у новембру, а у првој постави су били: Дадо Топић (вокал), Тихомир Поп Асановић (клавијатуре), Ведран Божић (гитара), Марио Маврин (бас), Ратко Дивјак (бубњеви) и Бране Ламберт Живковић (клавир и флаута). Дебитантска плоча „Тајм" за коју је већину песама Дадо написао још док је био у „Корни групи", објављен је половином 1972. године. Креће се и са концертима који су били успешни, а до престанка рада оригиналне поставе дошло је у јануару 1973. године. Тајм је наступио на „BOOM 76" фестивалу, а концертна верзија песме „Да ли знаш да те волим" је забележена на плочи „BOOM 76" (издавач ПГП РТБ 1976. године).

Крајем 1977. године пропала је идеја о формирању групе у којој је требало да буду Корнелије Ковач, Дадо Топић, Ратко Дивјак, Чарли Новак, Слоба Марковић и Јосип Бочек, па је група Тајм званично престала с радом.

Године 1979. снимио је један од највећих еx-yu хитова „Флојд" Зорана Симјановића, написан за филм „Национална класа" редитеља Горана Марковића.

Топић је један од најаутентичнијих музичара са простора некадашње државе, а и данас наступа на концертима и фестивалима.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара