Легенде - Дадо Топић

Дадо Топић је композитор, текстописац, аранжер, гитариста и рок певач. Каријеру је започео као средњошколац у групи „Ђавољи еликсири”, у којој је гитару свирао Јосип Бочек. Након што се 1967. године прикључио најуспешнијој постави групе „Динамит”, брзо је стекао репутацију одличног соул и блуз вокала. Услед тога, планирајући самосталну интернационалну каријеру, 1969. године је добио позив да се прикључи чувеној београдској „Корни групи”, у којој је почео да се бави и компоновањем. Такo су настале и његове прве песме.

У септембру 1971. године, Дадо Топић напушта „Корни групу" и у Загребу оснива бенд „Тime", у чијем су саставу били: Дадо Топић (вокал), Тихомир Асановић (клавијатуре), Ведран Божић (гитара), Марио Маврин (бас), Ратко Дивјак (бубњеви) и Бране Ламберт Живковић (клавир и флаута). Свој први студијски албум издају 1972. године и на њему је већина необјављених песама, које је Дадо Топић написао још као члан „Корни групе". Следећи албум, „Тime II", објављују 1975. (ПГП РТБ), а 1976. године излази албум симболичног наслова „Живот у чизмама са високом петом", који је Дадо снимио у Минхену. Група „Тime" је званично престала с радом крајем 1977. године, па је овај извођач рок музике започео своју самосталну каријеру, која траје и данас.

У то време стекао је велику популарност снимивши нумеру „Floyd" (Зорана Симјановића), написану за филм „Национална класа". Први, дупли соло албум са новим ауторским концептом, „Неоседлани", издао је 1979., а само годину дана касније објавио је и други албум под називом „Шапутање на јастуку". Један од његових највећих успеха је учешће на „Песми Евровизије", на којој је наступао заједно са Слађаном Милошевић, изводећи дуетску песму „Принцеза". Из те запажене сарадње изнедрио се заједнички ЦД, са избором композиција које су обележиле њихове каријере. Дадо ће половином осамдесетих година наставити да надограђује своје уметничко стваралаштво, учествујући на фестивалима забавне музике, а најчешће на „Месаму". Мини ЦД, „Call it love", објавио је након што се 1993. године преселио у Аустрију. По повратку из иностранства, наставља да објављује следеће албуме и компилације: „Оток у мору тишине" (2001), „Задар Фест" (2001), „Звук осамдесетих - Забавна и поп 1984-1985" (2002), „Апсолутно све" (2004), „Хитоманија 2" (2005), „Након свих ових година" (2006), „Пјесме љубавне" (2007).

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи