Орао крсташ - симбол са грба и најугроженија птица Србије

Национални симбол - орао крсташ - представља једну од најугроженијих животињских врста на овим просторима.

Великим трудом стручњака, ова птица је избегла истребљење и гнезди се у Војводини, конкретно, насељу Српски Крстур. Доскора једени гнездећи пар - Бора и Ержика - чекају нове младе, а однедавно су добили и појачање у виду нова два пара, што улива оптимизам у опстанак орла крсташа управо у земљи у којој је постао државни симбол. О томе како на терену брину еколози који раде на пројекту „PannonEagle Life” под окриљем Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, разговарамо са Миром Ранков која нам се јавља из Српског Крстура, у близини гнезда. Разговараћемо и са биологом Миланом Ружићем на тему све чешћег тровања заштићених врста птица на територији Војводине.

У наставку се бавимо другачијим темама. Чућете рубрику „Приче о песмама” као и шта све повезује данашњи датум са различитим догађајима у свету популарне музике. Између осталог помињемо рођендане певачице Сиукси Сиукс и музичара Најла Фина, сећамо се албума „Стадиум Аркадиум” групе Ред Хот Чили Пеперс, као и албума „Crises” Мајка Олдфилда.

Водитељ Ружица Врховац
Репортер Јована Зец

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се