Повишен тон

Које су препреке у функционисању социјалних предузећа у Србији, а који су позитивни примери?

Иако социјална предузећа позитивно утичу на друштво и обезбеђују иновативна и одржива решења за бројне изазове, она се и даље суочавају с недовољно подстицајним окружењем за још интензивнији развој и још јачи утицај. Фактички, постоји око 1.200 предузећа са приближно 10.000 запослених које испуњавају одређену социјалну мисију, али их због форме не можемо дословце назвати социјалним предузећима. И даље не уживају државну помоћ, олакшице, пореске и друге подстицаје, предвиђене предлогом закона о социјалном предузетништву који је стигао у Скупштину крајем 2017. године. Иако је изазвао бројне коментаре и питања, попут оног како ће држава спречавати евентуалне злоупотребе, закон треба да омогући боље, одрживо функционисање социјалних предузећа. До тада, уређење ових врста бизниса остаје разнолико - од организовања у задруге, агенције и удружења, до фондација и пословних инкубатора који на својствен начин доприносе бољим животним условима за жртве трговине људима, особе са инвалидитетом, повратнике, незапослене старије од 50 година, самохраним родитељима, родитељима деце са посебним потребама и другима.
Како је сада, а како се ова удружења залажу да буде, говориће Жарко Шундерић, директор Центра за социјалну политику, Игор Стајић из Едукационог центра из Лесковца, локалне НВО која се бави подршком развоја социјалног предузетништва, а имају и своје предузеће „Chrono", и Ана Кнежевић, Удружење грађана „Ево рука" из Земуна. Говориће о томе како опстају, шта је од регулативе потребно променити, а шта у свести људи и локалних заједница.

Један од српских спортиста на које смо најпоноснији и посредством којих смо чувени широм света је Новак Ђоковић. Данас овај 31-годишњи тенисер слави рођендан, а ми му посвећујемо рубрику „Датум, време, место".
Иза 15 часова говорићемо и о Фестивалу поезије младих који се одржава у Врбасу до суботе, а окупља младе песнике, искусне чланове жирија и љубитеље песме.

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво