45 ГОДИНА РАДИО БЕОГРАДА 202

Радио Београд 202 родио се 27. јуна 1969. године.Дошао је на „медијски свет“ као најмлађе дете у породици Радио Београда. А најмлађи краљев син, тако бар говоре бајке, онај је који обично успе у животу. Ако судимо по броју оних који су се дружили са Београдом 202 у првих 45 година постојања (као слушаоци или саучесници у програму) онда је заиста све било као у бајци.

Чланови редакције Двеста двојке воле да кажу да је 27. јун заједнички рођендан - оних који стварају програм и оних који се налазе са оне „праве стране радио-апарата", како рече Брехт.

Преглед 45 година Радио Београда 202.

У почетку, Београд 202 је путем земаљског сигнала могао да се чује на подручју Београда. Од средине 80-их сигнал је појачан на целу територију Србије. Од пре неколико година путем интернета доступан је на свим деловима планете.

Радио-таласи првих емисија на Програму 202 веома брзо су стигли до слушалаца, а потом отишли у атмосферу и даље у космос - за почетак до Месеца, и тамо сачекали два човека који су први закорачили на сателит наше планете, и то тачно 21. јула 1969, 202-ог дана те године!

Основна замисао првог уредништва Двеста двојке била је да нови програм слушаоцима буде нека врста „невидљивог кућног пријатеља". Требало је да то буде градски радио који ће пратити људе кроз свакодневни живот: понекад ићи уз њих, понекад мало испред њих, али их никад не напуштати - баш као сенка.

Радио 202 је нека врста чаробног бића - свако може да га доживи на много начина, а за почетак бар на два: или као доброг пријатеља по имену (ТАЈ Београд 202) или као најбољу другарицу по надимку (ТА Двеста двојка)! Када га одређујете у односу на остале радио-станице онда је најбоље доживети га као „замишљеног смајлија радио-дифузије".

Током 540 месеци постојања Радио Београд 202 је „родио" на стотине емисија и рубрика. Више од 2350 недеља био је ментор и навијач многих који су успели да обогате наше животе разним стваралачким подухватима и успесима свих врста. Више од 16400 дана трудио се да буде и путоказ и саговорних и надахнуће. Са готово 400 хиљада сати програма стекао је много пријатеља, саучесника и навијача.

Београд 202 је до данас, посредно или непосредно, „родио" више стотина књига, обиље музичких албума, анимирао и подстицао све креативце добре воље, остварио безброј значајних контаката са онима који су пратили програм...

Неки од оних који су стварали програм Двеста двојке посветили су „радијском небу" читав живот, други су му посветили најлепши део живота, а неки бар неколико незаборавних месеци - сви они су уписани у етар као осведочени „двеста двојкаши". Баш као и сви редовни и повремени слушаоци. Зато се и каже: „Ваша бројка - Двестадвојка!"

Стални или повремени сарадници Београда 202 били су многи научници, уметници, музичари, спортисти, новинари, ауторитети из разних области... Од оних чија имена или иницијале често проналазимо у укрштеницама, до оних које комшије често ангажују као „локалне Деда Мразове".

Двеста двојка има и јединствену „небеску редакцију", тим снова, оне које желимо да познајемо по датуму рођења и свим њиховим датумима на радију, а њихову физичку неприсутност међу нама стално надокнађујемо непрестаним подсећањем на њихове звездане „202 тренутке"...

Бележи се да је Двеста двојка до сада ослушкивана по собама, кухињама, дневном боравку, становима, кућама, у колима, камионима, аутобусима, чамцима, колибама, чак и на бродовима и у авионима, на послу, јавним местима... издвојено или у друштву... на транзистору, мобилном, музичком стубу, кућном радио-апарату, преко компјутера... док се кувало, читало, седело, лежало, трчало, причало или се писао семинарски рад... понекад чак и у купатилу испод туша.

И нешто сасвим извесно - радио-таласи са почетка рада Београда 202 одавно су напустили систем нашег Сунца и отишли у шетњу по свемиру. Стигли су до најближих сазвежђа и, ако се којим случајем догоди да баш они буду први контакт са неком ванземаљском цивилизацијом, будите сигурни - биће то почетак једног великог пријатељства...

 

Избор је Ваш! Ако је то Београд 202, хвала Вам!

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи