Читај ми!

Како се у романтизму идеја националног одражавала на музику?

Серија емисија Како слушати музику овог месеца посвећена је томе како се у периоду романтизма идеја националног одражавала на музику.

Гошћа уреднице и водитељке Зорицe Премате је др Соња Маринковић, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду.

У првој емисији циклуса говорићемо о спорном називу „националне школе". То је термин који се одомаћио да означи делатности и продукцију композитора 19. века који потичу из рубних европских држава, али и оних водећих који су се ослањали и на општу западноевропску традицију и на властито ‒ тек откривено и вредновано ‒ фолклорно музичко благо. Такође, у првој емисији биће речи о самом појму нације и националног у музици. Потом, у другој и трећој емисији, чућете како се тај појам у 19. веку одразио на музичко стваралаштво у Русији, док ће завршна емисија циклуса представити утицај фолклорних игара разних европских народа на музички романтизам.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара