Читај ми!

Патрик Бесон

Гост Клуба 2 је француски писац и публициста Патрик Бесон.

„Ја верујем у љубав, у пријатељство, у децу, у сунце, у стил. Нарочито у стил", једним поводом рекао је познати француски књижевник и публициста Патрик Бесон (1956, Париз), који је ових дана гост Београда поводом своје нове књиге „Ђоковић: одбијам: рат звезде".

Ова књига, објављена истовремено и у Француској, могла би се читати као још један пријатељски гест, као знак љубави, оно у што је писац изјавио да верује. Она читаоцима доноси покушај разумевања једне несвакидашње личности, не само у спорту. Шта значи да је читав живот светског тениског аса Новака Ђоковића у знаку напуштања, зашто га свет доживљава у противречностима и мери двоструким аршинима, зашто свој народ носи на раменима, а чега се као и сваки див плаши... Кратким поглављима и реченицама, бритким мислима, ироничним коментарима, Патрик Бесон стилом „тениског меча" осликава животни пут и одлуке великог шампиона.

„Ђоковић: одбијам" може се читати као још једна Бесонова приврженост Србији, али она је и више од тога, јер на многим примерима показује лице и наличје глобалног светског поретка. Такође, она је, узгредним сећањима на сопствени списатељски пут, повод за разговор о Бесоновом стваралаштву, и о савременој француској књижевности. Питаћемо нашег госта, који је аутор преко 80 књига различитих жанрова, шта за њега значи стил, како га је изграђивао, како гледа на књижевне награде, шта чита...

Уређује и води Соња Миловановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се