Читај ми!

Нове књиге посвећене Иви Андрићу - Небо над београдом и Добра лепота

У Гутенберговом одговору, уочи навршавања 130. година од рођења нашег великог књижевника и нобеловца Иве Андрића представљамо нове књиге посвећене овом писцу: Небо над Београдом: Андрић и престоница Жанете Ђукић Перишић и Добра лепота: Андрићев свет Горане Раичевић.

 

Поред Сарајева и Вишеграда, Београд је најважније место у животу и стваралаштву Иве Андрића, показује у својој новој студији Небо над Београдм: Андрић и престоница Жанета Ђукић Перишић, некадашања дугогодишња управница Задужбине Иво Андрић и ауторка неколико студија о овом писцу. На основу историјских чињеница и архивских истраживања, уз илустрацију познатих и мање познатих фотографија, она нам предочава пишчев живот у Београду, његов доживљај престонице и уметничку представу овог града. Подсећамо се да је Андрић изабрао Београд за своје животно одредиште, у њему провео 55 година, написао своје велике романе (На Дрини ћуприја, Травничка хроника, Госпођица) и бројне београдске приче. О животу и стваралаштву у престоници, специфичности београдског круга приповедака, живом пишчевом духу, разговарамо са нашом гошћом, Жанетом Ђукић Перишић.

Један од ставова које професорка Горана Раичевић и Жанета Ђукић Перишић деле о Иви Андрићу јесте његов парадоксалан однос према речима, односно ћутању. Добро је знана Андрићева реченица да је у ћутању сигурност, чега се и сам писац у многим, па и животно неизвесним околностима придржавао, али, с друге стране, он осећа потребу, и одговорност, за причом и причањем. Борбу за бољи живот проналази у стваралаштву, односно уметноти, сматра Горана Раичевић, због чега Андрића, између осталог, види као авангардног писца. У контексту авангарде у ширем значењу појма, она објашњава Андрићев преображај из естетског у политичко и друштвено биће. На том преображају разматра и питање лепоте, етичности, Андрићевог реализма, његовог односа према страху, стварности, еросу... О доброј лепоти, односно Андрићевом свету за Гутенбергов одговор говори Горана Раичевић.

Уређује и води Соња Миловановић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара