Читај ми!

"Рушење или реконструкција?"

Принцеза Даница Карађорђевић, Слађана Миловановић, Ана Ђорђевић и Раде Милић

 

У јавности се не спушта прашина око порушеног ,,отвореног купатила", тачније отворене зграде са базеном у коме су били смештени тушеви и свлачионице за потребе отвореног базена у парку Буковичке бање у Аранђеловцу, да би на том месту био подигнут хотел.
Пројекат купатила са отвореним базеном и хотелом дело је нашег познатог дворског архитекте Краљевине Југославије Гојка Тодића и саграђен је 1938. године. Парк Буковичке бање у Аранђеловцу представља споменик природе и културно добро под заштитом државе од 1989. године.

Конзерваторски наџор над извођењем радова спроводи надлежни Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Завод је саопштио да су сви радови које у Буковичкој бањи изводи Привредно душтво ,,Буковичка бања Стублина д.о.о. Аранђеловац" у складу с мерама заштите које је издао тај Завод. Изјаснило се и Министарство културе и информисања, уз опомену да је ,,радове могуће изводити искључиво у складу са условима и уз сагласност надлежног Завода за заштиту споменика културе Крагујевац". Уследило је и ,,важно обавештење" општине Аранђеловац где се наводи да је ,,инвеститору издата грађевинска дозвола у складу са одредбама Закона о планирању и изградњи и важећим прописима. Обавеза је инвеститора да очува изглед објеката који представљају културно добро, хотела Шумадија и ресторана Аркаде са отвореним базеном, и да поступа у свему у складу са условима Завода за заштиту споменика културе који су саставни део предметне пројектне документације".

Међутим, један део јавности не мисли тако. Одржани су протести грађана, бројних удружења и стручне јавности, а оштро су реаговали и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић. Како стоји у саопштењу Завода, ,,једини радови који су изведени током претходних неколико дана тичу се рушења отвореног купатила због тоталне реконструкције, односно израде новог базена и спа центра у планираном новом хотелском објекту по условима Завода, односно, са модерним, сведеним структурним елементима модерних форми, а због процене конзерватора да су ови објекти превише девастирани и без већих архитектонских и уметничких вредности у односу на друге валоризоване објекте на простору парка".

Да ли се на овај начин порушени објекат ,,тотално реконструише" и да ли ми, кроз бројне примере рушимо или реконструишемо културно-историјско наслеђе наше државе?

У Споровима у култури говоре принцеза Даница Карађоревић, Слађана Миловановић архитекта, Ана Ђорђевић сликарка и активисткиња и Раде Милић, археолог из Центра за урбани развој.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво