Читај ми!

Дневни магазин културе

Неколико традиционалних међународних манифестација које ће обележити ову културну седмицу у Србији биће централе теме у данашњој емисији.

 

 

Реч је о Јоаким фесту, Фестивалу „Тргни се! Поезија!", Трибини композитора и Конгресу о одрживој архитектури. Сетићемо се и недавно преминулог Бранка Цвејића и чути критику филма „Траг дивљачи".
Књажевско-српски театар из Крагујевца од данас је традиционално домаћин и овогодишњег 17. по реду међународног позоришног фестивала, који важи за један од најзначајнијих у региону. Овогодишње издање је, према речима селектора др Мирослава Микија Радоњића, театролога, дефинисано као „Хармонија различитости", јер није превише инсистирао на одређеном концепту или заједничком именитељу изабраних представа.
Шеснаесто издање међународног Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!" одржава се од данас до 8. октобра у Народној библиотеци Србије и књижари „Трећи трг & сребрно дрво" у Београду под слоганом „Лове, а уловљени" по стиху песника Момчила Настасијевића, коме ће у оквиру програма бити приређен омаж.
Чак 50 најбољих и најзанимљивијих дела из Србије, Северне Македоније, Северне Ирске, Црне Горе, Белгије, Јужне Кореје, САД, Италије, Хрватске, Аргентине, Португалије и Тајвана биће представљено на овогодишњој 31. Међународној трибини композитора. Одабрана дела чине преглед најновијих остварења домаћих и репрезентативне примере различитих актуелних праваца светских стваралаца, а фокус је на композицијма за камерни оркестар, као и оне са употребом електронског медија.
Тродневна манифестација такође међународног карактера и конгрес „Одржива архитектура - енергетска ефикасност", одржава се пети пут у Србији и представиће десет еминентних ахритеката, стручњака и предавача из целог света, који ће дати одговор на питање зашто је тема одрживости у архитектури важна за човечанство.
Данас у подне у Југословенском драмском позоришту, породица, пријатељи, колеге и поштоваоци опростили су се од Бранка Цвејића, глумца и некадашњег директора овог театра.

Један од филмова који је ишчекиван са највише пажње „Траг дивљачи" Ненада Павловића, имао је недавно београдску премијеру. Крими драма је рађена по мотивима неколико књижевних дела редитељевог оца Живојина Жике Павловића, једног од највећих југословенских филмских аутора, који је обележио и европску кинематографију.

Емисију уређује и води Љубица Крминац.

 

 

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи