Читај ми!

Изложба „Сутра је понедељак"

Драгољуб Раша Тодосијевић „Сутра је понедељак", Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад

Драгољуб Раша Тодосијевић је један од најистакнутијих представника наше неоавангардне, концептуалне сцене седамдесетих година. Заједно са Марином Абрамовић, Ером Миливојевићем, Нешом Париповићем, Зораном Поповићем и Гергељем Уркомом, окупљени око Студентског културног центра, а на револуционарном таласу шездесетосме, извели су својеврсни преврат у српској уметности и отворили врата за све оне креативне експерименте који ће уследити у наредним деценијама.

Изложбу „Сутра је понедељак", ауторка др Сања Којић Младенов, саветница МСУВ, замислила је као својеврсну ретроспективу. тј. скраћени поглед на пола века изузетно интригантног стваралаштва Раше Тодосијевића. Поред радова из колекције МСУВ, на изложби су представљена и дела из уметничких збирки Музеја савремене уметности у Београду, Музеја савремене уметности Арс Аеви у Сарајеву и Центра за културу „Градац" у Рашкој. Изложбу прати каталог са текстовима кустоскиње Сање Којић Младенов и Михе Цолнера, историчара уметности из Словеније. У оквиру изожбе организовани су и пратећи програми, од стручних вођења до разговора проф. Јеше Денегрија с Рашом Тодосијевићем.

У оквиру своје авангардна уметничке праксе Тодосијевић се од седамдесетих година бави веома широким дијапазоном проблема и питања од упоришта друштвеног и уметничког конзервативизма, преко тема традиционализма и национализма до разматрања општих друштвених вредности, а што је све својим уметничким деловањем учинио видљивим и препоручавао их општој критици. Постојање ангажованих уметничких токова у локалној средини који су се одвијали паралелно са иновативним и радикалним уметничким праксама на међународној уметничкој сцени потврђује пракса Драгољуба Раше Тодосијевића, што његово дело смешта у шири контекст неоавангардне уметности. Изложба у МСУВ истиче важност доприноса овог аутора, међународне афирмације локалне уметничке сцене, а истовремено и значаја институционалне бриге о заоставштини савремених уметника и њеној видљивости у широј јавности.

Гост емисије биће Драгољуб Раша Тодосијевић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара