Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Пре тачно сто година, 10. септембра 1922. године у Ваљеву је рођена Драга Илић Јонаш, еталон доброг спикера и блистави познавалац матерњег језика.

Генерације слушалаца Радио Београда су училе српски, слушајући најузорнији спикерски говор госпође Јонаш. Деценијама их је, свакодневно, обавештавала о свему што се догађа у земљи и свету, усађујући им ненаметљиво, најузорнији, вуковски српски језик. Драга Јонаш је и стотинама младих људи који се професионално баве радијским и телевизијским новинарством била учитељ. „Најчешће и недостижни узор", бележе познаваоци прилика у електронским медијима. У Радио Београду радила је пуне четири деценије, али је спикерску каријеру почела још у предратном радију. На срећу, у Тонском архиву Радио Београда остала су забележена њена сећања на прве сусрете са микрофоном, али и на бројне анегдоте...

Рубрика „Кутија за памћење" доноси нам одломке из разговора Милоша Јевтића са Радмилом Маринковић, професорком средњовековне књижевности на Филолошком факултету у Београду. Радмила Маринковић је такође рођена пре једног века - 1922. године, а за циклус емисија „Гост Другог програма" говорила је пре три и по деценије.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара