Читај ми!

Паланка на Цариградском друму

Гошћа историчарка уметности др Ана Милошевић

„Саобраћај на Цариградском друму био је веома интензиван. Њиме су се, као у ранијим епохама, кретале војске, понајвише османска када је ишла у освајање Угарске и још даље, према Бечу, а касније када се граница између два царства утврдила на Сави и Дунаву, ка Београду. И аустријска војска се овом саобраћајницом користила у свом напредовању на југ током Бечког рата 1683-1699, као и у потоњим ратовима против Турске 1716-1718. и 1737-1739. године. Данас је тешко замислити кретање десетина па и стотина хиљда људи-различите родове војске, специфично обучене и наоружане, високе званичнике и заповеднике, мајсторе који прате војску, непрегледну комору састављену од товара и живе марве, конвоје (ратне и теглеће) и магарце, волове и биволе који вуку кола, камиле које носе топове и друго тешко наоружање... а на повратку са ратних похода (оних успешних), богат ратни плен у добрима и робљу. Прави интензитет саобраћаја одвијао се, природно, у доба мира. Цариградским друмом у оба смера, крећу се каравани натоварени свакаквом робом. Њиме крстаре и гласници, такозвани татари, који преносе поруке и обављају поштански саобраћај, заустављајући се у мензилханама/мезуланама само да замене коње, обедују и кратко се одморе". („Паланка на Цариградском друму", др Ана Милошевић).

Гошћа овонедељне Ризнице је историчарка уметности др Ана Милошевић, а повод нашем разговору је њена нова монографија,у издању Историјског архива из Смедеревске Паланке „Верослава Вељашевић, „Паланка на Цариградском друму".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се