Читај ми!

Прва симфонија Антоњина Дворжака

Велики чешки композитор Антоњин Дворжак написао је, као и Бетовен, укупно девет симфонија, а у првом АУТОГРАМУ ове недеље уредница Горица Пилиповић представља прву.

 

Врло храбро је Дворжак предузео тај подухват - јер 1865, кад су му биле 24 године, одлучио је да напише своје прве две симфоније, а био је ипак још увек неискусан за тако велики посао. Био је и непознат, имао је само репутацију доброг виолисте у музичким круговима Прага и вредног члана још увек скромног оркестра Чешке опере. Поврх тога, у Европи су тада биле у моди симфонијске поеме. Без обзира на све, Дворжак је своје прве две симфоније написао у налету амбиције, за само неколико месеци и оне ће се показати као маштовита и ефектна дела.

Прва симфонија носи наслов Звона у Злоницама - то је градић у северној Чешкој где је Дворжак провео своје тинејџерске године учећи за музичара. Наслов заправо није исписан у партитури, Дворжак га је касније помињао и зато још увек трају расправе да ли је дело заиста програмско. Наводно, неки пасажи у оквирним ставовима звуче као звона.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара