Читај ми!

Ива Вуковић

Пијанисткиња

 

Рођена је 2000. године, а са 4 године је почела да свира клавир у Музичкој школи „Др Војислав Вучковић" у родном Чачку, у класи Магдалене Поповић. Школовање је потом наставила у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић" у Крагујевцу, у класи Наталије Томић. Средње музичко образовање стекла је у музичкој школи „Др Војислав Вучковић" у Чачку, у класи Весне Јањић. Тренутно завршава основне академске студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Александра Сердара.

Остварила је значајне резултате на домаћим и међународним такмичењима. У своје највеће успехе убраја победу у најстаријој категорији на међународном такмичењу "Охридски бисери" (Охрид, 2022), 100 поена на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије (2017), Специјалну награду за најперспективнијег пијанисту на Међународном такмичењу у Радовљицама (Словенија, 2019), а такође је и лауреат међународних такмичења у Стокхолму (2012), „Бањалучки бијенале" (БиХ, 2018), Даворин Јенко (Београд, 2017), Такмичење младих пијаниста у Шапцу (2008, 2017). Више пута је проглашена лауреатом на такмичењима у Крагујевцу, Смедереву и Аранђеловцу. Проглашена је и за најуспешнијег учесника 56. и 58. Фестивала музичких и балетских школа Србије.  Два пута је била добитница прве награде на такмичењу „Петар Коњовић" у Београду (2012, 2014), као и награда на такмичењима младих пијаниста у Санкт Петербургу (Русија, 2010), Фестивалу словенске музике у Београду (2018) и такмичењу „Славенски" у Београду (2017).

Наступала је у свим значајним концертним салама Србије (Велика дворана Коларчеве задужбине, Музичка галерија Коларца, Београдска Филхармонија, Студентски културни центар, Галерија Артгет, Свечана сала МШ „Станковић" и др.

Активна је и на пољу камерне музике, а са ансамблом P PICCOLO, у класи професора Немање Станковића, осваја прву награду на међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду. У децембру 2019. године Ива је добила специјалну награду града Чачка и проглашена је за најуспешнијег студента у претходној школској години.
Године 2021. добила је награду "Олга Михајловић", као најталентованији студент клавира са Факултета музичке уметности. Похађала је семинаре код многих реномираних професора, међу којима су и Јуриј Кот (Украјина), Борис Краљевић (Црна Гора), Валериј Сигаљевич (Русија/Француска), Арабел Морагуез (Шпанија)...

До данас је одржала више солистичких концерата у галерији Српске академије наука и уметности у Београду и у Центру лепих уметности "Гварнериус", а остварила је и бројне наступе у родном Чачку и Новом Саду (World conference of Isidor Bajic Piano Memorial).

Посебно издваја концерт у оквиру Деветог Шопен Феста у Београду, који је одржан октобра 2020. године, у Скупштини града Београда.

Ауторка емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се