Читај ми!

Дневни магазин културе

Дневни културно-информативни магазин

У данашњој емисији ћемо чути неколико занимљивих прилога из различитих стваралачких области, од публицистике, преко филма, визуелних уметности до популарне културе.

Са идејом да се подигну капацитети уметничке сцене и подстакне умрежавање међу уметницима и уметничким колективима из земље, Европе и света, Фондација „Нови Сад - Европска престоница културе" је пре две године иницирала конкурс „Уметници.Сад" , као вид подршке локалној уметничкој сцени у борби са последицама пандемије коронавируса. У специјалном извештају из Новог Сада сазнаћемо резултате конкурса.

После петогодишњег прикупљања грађе и истраживања о занимљивом али слабо обрађиваном периоду историјата Kрагујевца, Kатарина и Вељко Лековић, су објавили монографију „Kрагујевац између два светска рата". Шта су све открили ослањајући се на београдску и крагујевачку штампу као и приватне породичне колекције, за први део трилогије, чућемо у данашњој емисији.

После осам година у такмичарском програму „Недеља критике" Филмског фестивала у Венецији, ове године ће бити приказан српски филм. Реч је о дебитантском остварењу Душана Зорића и Матије Глушчевића „Да ли сте видели ову жену?". О фестивалским очекивањима, аутори говоре за наш програм.

Још недељу дана је отворен традиционални конкурс Дома омладине Београда за излагачку сезону 2023. Милица Шеварлић, гошћа у емисији ће подсетити на услове и критеријуме конкусра и представити предстојећу 58. сезону у реномираној Галерији ДОБ-а.

Данас ће у Силосима Београд јавности бити представљени управо завршени мурали четворо уметника, на тему заштите животне средине, чиме се промовишу вредности за које се уметници залажу преко друштвено одговорне платформе „Свет какав желиш". Утиске са самог отварања ће нам пренети репортер Радио Бограда 2.

Уредница и водитељка емисије Љубица Kрминац.

 

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи