Читај ми!

Дејан Медаковић

Зоран Kолунџија и Павле Медаковић

Поводом стоте годишњице рођења Дејана Медаковића у данашњој емисији Гутенбергов одговор говоримо о животу и делу истакнутог историчара уметности, универзитетског професора, књижевника, песника, академика, Дејана Медаковића.

Дејан Медаковић рођен је 7. јула 1922. године у Загребу. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Београду на групи за историју уметности 1949. Након докторирања изабран је за асистента на Филозофском факултету у Београду, на ком је стекао сва наставничка звања.

Поред рада на Филозофском факултету био је и управник Одсека историје уметности, председник Савета, а потом и декан на факултету од 1971. до 1973. Редовни члан Академије постао је 1981.

Из богате биографије Дејана Медаковића бележимо и да је биои члан Председништва Матице српске, дугогодишњи председник Вукове задужбине, а 1999. изабран је за председника Српске академије наука и уметности.

Умро је 1. јула 2008. године у Београду.

Медаковић је аутор десетина научних књига, писао је прозу, поезију, есеје. Био је човек чије дело су красили ерудиција, проницљивост, духовна снага и вечита интелектуална радозналост.

У емисији разговарамо са директором издавачке куће „Прометеј", Зораном Kолунџијом и сином Дејана Медаковића, Павлом Медаковићем.

Емисију Гутенбергов одговор уређује и води Драгана Kовачевић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара