Читај ми!

Дневни магазин културе

Из садржаја емисије издвајамо:

У емисији Културни кругови представљамо изложбу „Сећање на југословенске уметнике револуције", која је отворена синоћ у Галерији РТС-a. Направљен је избор дела откупљених са изложби „НОБ у делима ликовних уметника Југославије" у периоду од 1961. до 1985. године, која се трајно чувају у фундусу Галерије Дома Војске Србије. Вредна уметничка остварење из те збирке на тему народноослободилачке борбе и револуције представљају непроцењив део наше културне баштине важне за разумевање развоја југословенске уметности у првим деценијама после Другог светског рата.

У београдског галерији „Монолог", од вечерас, пред публиком ће бити изложба Дее Џанковић „Сузовача". Деа Џанковић у своме раду истражује један посебан друштвени конструкт унутар кога се одиграва одређени облик вербалне интеракције. Током њене изложбе, галерија „Монолог" ће одражавати кафану, важно језгро друштвене интеракције у Србији. Назив „Сузовача" односи се на централни уметнички рад поставке на изложби - флашу ракије направљене од суза. У овом случају, то су сузе Дее Џанковић. Слана метафора за флаширане емоције.

Биће речи и о значајној изложби у Новом Саду - „Паралеле", која се отвара вечерас у Галерији Матице српске, а реализују је Галерија Матице српске и Национални уметнички музеј у Темишвару. Изложбу чини шездесет уметничких дела, међу којима су иконе, портрети, пејзажи, мртве природе и апстрактне композиције уметника попут - Стефана Тенецког, Теодора Илића Чешљара, Павела Петровића, Константина Данила, Стевана Алексића, Уроша Предића, Зоре Петровић и Васе Поморишца.

Емисију води Тања Живковић.

 

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи