Читај ми!

Цар Јован Ненад (1526-1527)

Гост је проф. др Борис Стојковски, Одсек за историју, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду

„Свега нешто мање од 11 месеци 1526-1527. године је било довољно Цару Јовану Ненаду-Црном Човеку, да заинтересује и привуче велики део тадашње Европе. Онолико колико је био важан и колико су се савременици трудили да сазнају о њему и његовом покрету, толико се мало о њему зна. Несумљиво најмистичнија, али и једна од најинтригантнијих личности српске и угарске повести. Заиста о њему има врло мало података. Порекло му је готово непознато. Његова активност је позната тек од токајског сабора 1526. године када ступа у службу Јована Запоље, а траје све до лета 1527. године, када гине. Он тада нестаје са историјске сцене, али одлази у историју, а потом у легенду." (Проф. др Борис Стојковски)

У овонедељној Ризници слушамо о загонетној личности, животу, делу, наслеђу Цара Јована Ненада, Црног Човека, како су га називали савременици, који је од 1526. до 1527. године, свега 11 месеци, до своје трагичне погибије, владао као цар независне државе на подручју јужне Панонске низије. На споменику који му је подгнут у Суботици, на тргу, испред Градске куће, стоји натпис: „Твоја мисао је победила", а често су га називали „оцем Српске Војводине". А ко је, заправо, Цар Јован Ненад, Црни Човек?

Гост емисије је проф. др Борис Стојковски, Одсек за историју, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, аутор монографије „Цар Јован Ненад".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво