Читај ми!

Културна историја Паштровића

Гост је археолог, магистар Душан Медин

„Историјска позорница очувања аутентичног националног идентитета у судару са различитим световима, управо је потврђена у Паштровићима у којима се у континуитету негује културолошке различитости у односу на суседе.

Паштровићи, веома особен приморски крај, од средине XV века били су део Млетачке републике, затим Наполеонове Француске, кратко чак Русије и Црне Горе а, до настанка Краљевине СХС-Аустрије и Аустругарске монархије, све време у непосредној близини великог Османског царства и старе Црне Горе.

У тим специфичним историјским и политичким околностима, Паштровићи су били изложени различитим европским идеолошким, друштвеним, верским и културним утицајима, који су оставили трага, сваки у одређеној мери, али се нису кроз историју одрицали свог националног и других идентитета"

(Из рецензије монографије „Културна историја Паштровића", академик Бранислав Митровић).

У овонедељној Ризници говоримо о културној историји Паштровића, а повод је истоимена монографија, дело више аутора, међу којима је и наш данашњи гост, археолог, магистар Душан Медин.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво