Читај ми!

Из црквене историје-како и зашто су настајале аутокефалне цркве

Гост емисије Храм проф. др Драгољуб Марјановић, Филозофски факултет Универзитета у Београду, Катедра за историју Византије

Када говоримо како и зашто су настајале аутокефалне цркве током дугих векова, у овонедељном Храму, објаснићемо неке појмове, ради бољег разумевања процеса о којима ће бити речи, као што су: апостолско прејемство, пентархијски систем, потом, шта значи термин аутокефалија, шта је томос, као и, како се и зашто развијала идеја аутокефалије у Византији и средњовековној Србији, илуструјући причу конкретним примерима ових процеса. Током емисије, сагледаћемо савремено доба, расколе у црквама православног обреда, говорићемо о Васељенској патријаршији данас, њеном поглавару, његовој стварној моћи и утицају. Биће речи и о радосној вести, литургији помирења, после 55 година раскола, 19.маја 2022. године, у Саборном храму Светог Саве у Београду : „Са благодарношћу Господу и са радошћу обавештавамо сву пуноћу Свете Цркве да ће Његова Светост Патријарх српски г.Порфирије и Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски г.Стефан уз саслужење свих архијереја Српске Православне Цркве и Македонске Православне Цркве -Охридске архиепископије, у четвртак, 19. маја 2022. године са почетком у 9 часова, служити Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Београду чиме ће се васпоставити литургијско и канонско општење две сестринске Цркве у складу са одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве".

Гост емисије Храм је проф. др Драгољуб Марјановић, Филозофски факултет Универзитета у Београду, Катедра за историју Византије.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара