Читај ми!

Андре Влтчек: Човек који је угрозио империју лажи

Документарни програм

У емисији Говори да бих те видео слушаоци ће бити у прилици да чују интервју са Андреом Влтчеком, једним од најбољих истраживачких ратних новинара на свету, филозофом, романописцем, филмским ствараоцем, песником, драматургом, фотографом, револуционарем, интернационалистом, који је покривао ратове и дешавања у преко 180 земаља у свету, борећи се против западног империјализма и монополистичког капитализма. Интервју са Влтчеком снимљен је током његовог боравка у Београду почетком септембра 2020. године и испоставило се да је то последњи Влтчеков интервју, будући да је преминуо након повратка у Истанбул, 22. септембра, под - како је истанбулска полиција изјавила - сумњивим околностима. Влтчек је боравио у Београду у склопу истраживања западних и злочина НАТО-а почињених у Србији.

Влтчек је покривао је на десетине ратних зона и сукоба од Ирака и Перуа до Шри Ланке, Босне, Руанде, Сирије, ДР Конга и Источног Тимора. Продуцирао је и режирао неколико документарних филмова за левичарску јужноамеричку телевизијску мрежу „Телесур" који се баве различитим темама - од Турске/Сирије до Окинаве, Кеније, Египта и Индонезије - и излажу монтруозне ефекте западног империјализма на планети. Његов дугометражни документарни филм „Руанда гамбит" преокреће званични наратив о геноциду 1994. године, разоткривајући руандску и угандску пљачку ДР Конга у име западног империјализма. Продуцирао је дугометражни играни документарни филм о индонежанским масакрима 1965. године „Терлена - разбијање нације", као и филм о бруталном кампу за сомалијске избеглице Дадааб у Кенији: „Један је прелетео Дадааб".

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

 

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи