Читај ми!

,Живети свој сан" и ,,Жврљање"

Душан Микоњић и Душица Пејић

У данашњој емисији Златни пресек највићемо изложбу реномираног академског сликара Душана Микоњића који се од сутра у београдској ,,Галерији 73" самостално представља публици изложбом ,,Живети свој сан или о сликаревој тајни и потрази за њом". ,,Душан заслужује да буде назван песником палете", истиче у каталогу за изложбу Весна Тодоровић, историчар уметности и ликовни критичар.  ,,Исход процеса стварања Душанове слике је рађање најлирскијег сликарског записа, који се може евидентирати у токовима наше уметности за последњих педесет година. Лирика између јаве и сна".

Душан Микоњић је рођен  1940. године у Урошевцу. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1964. Живи и ради као самостални уметник у Београду и готово пуних шест деценија редовно излаже на многобројним групним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда и признања. О изложби која је отворена до 17. маја као и о Београду као вечитој инспирацији, разговарамо са Душаном Микоњићем у Златном пресеку.

Други део емисије биће посвећен стваралаштву Душице Пејић уметнице, изразите представнице апстрактне оријентације у нашем сликарству. Серијом цртежа који су до 13. маја пред публиком у београдској галерији ,,Хаос", насловљеним "Жврљање", намерно нам истиче потребу несвесног бележења плесних потеза четком или шрафираних записа пастелом кроз знакове неког њеног тајног ликовног писма, њених интимних исповести. Еспресивним потезима она наглашава кретања подједнако она духовна, енергетска и телесна. Треба знати да се Душица Пејић бавила ритмичком гимнастиком, па потом балетом, мачевањем, видео пројекцијама, сценографијама, штампом на тканинама...

Завршила је мастер и основне студије на катедри за сликарство Академије уметности Универзитета у Новом Саду, у класи професора Милана Блануше.

Излаже самостално и групно од 2000. године у земљи и иностранству.

Душица Пејић биће гошћа Златног пресека.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара