Читај ми!

Штитимо језик од злоупотребе

Марина Николић, Драгољуб Којчић и Миодраг Илић

Истраживачки тим Института за српски језик САНУ ће у следеће три године добрано проучавати медијски, политички и језик друштвених мрежа. Циљ истраживања је снимање стања на терену у погледу језичке ситуације и на основу добијених резултата извођење закључка-куда језик иде. Претпоставка је да се истраживању приступило управо због све већег прљања језика у јавном дискурсу где се све мање води рачуна и о норми па тако и о његовој чистоти. Употребљавају се речи негативне намере, речима се моћ може злоупотребити, говорници бити уверени у погрешан суд, преговори могу да пропадну уколико се не користе одмерене речи, лагањем „прве - друга страна" може бити дисквалификована и да не говоримо и о другим врстама језичких манипулација.

Један сегмент у истраживањима стручњака за језик односиће се и на „говор мржње". Како се такав говор манифестује у приватној, а како у јавној сфери питање је које постављамо.
Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су: проф. др из Института за српски језик САНУ Марина Николић, политички филозоф Драгољуб Којчић и новинар и књижевник Миодраг Илић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво