Читај ми!

Гордана Кангрга Микулић: Жена великог ума, гвоздене воље и огњене вере

Документарни програм

За емисију Говори да бих те видео говори мр Гордана Кангрга Микулић, родом из села Подум, које има специфичну историјску тежину за српски народ на подручју Гацке долине у Лики, и зову га „селом генијалаца". У Подуму је било десетак кућа Кангрга, из којих је потекло двадесетак познатих филозофа, лекара и уметника. Јован Кангрга је пре стотину година издао први немачко-српски речник. Рођени Горданин стриц Хаџи Недељко Кангрга био је патријархов лекар. Крлежина супруга Бела рођена је у породици Кангрга и потекла је из тог села.

Гордана Кангрга Микулић завршила је два смера - рачунарску технику и телекомуникације и теорију информација - на Електротехничком факултету у Загребу. Веома успешна у свом послу, радила је у Аустрији и Канади као експерт за софтвер и инжењеринг и као консултант највећих светских фирми из области ИТ технологије. Породица Микулић поседовала је раскошну вилу у Торонту и фирму која је сарађивала и са Насом. О каквом стручњаку је реч најбоље говори списак из њене пословне биографије, која указује на сарадњу са компанијама: Нортел, Хјулит-Пакард, Ај-Би-Ем, Наса, ТВ компанијама Ен-Би-Си, Си-Би-Си и многим другим. Након невероватног пословног успеха, са породицом се вратила у Србију после бомбардовања 1999, на имање које је Емир Кустурица капарисао за свој Дрвенград, али је касније одустао.

Као афирмисан стручњак у области електротехнике и софтверских програма, наставља да развија пословање у оквиру своје компаније KOM Technologies Ltd.

Гордана Кангрга Микулић била је изузетно активна у српским исељеничким организацијама и сарађивала је са Српском православном црквом у Англоамерици. У току последње две деценије помагала је протераним и избеглим Србима да се врате у Лику и неке друге области Хрватске.

Основала је Професорски клуб у Београду 2020, који сваке седмице одржава предавања и округле столове на стручне теме, како би се у оквиру академске заједнице разматрала најзначајнија питања која се тичу изласка из друштвене и политичке кризе.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

 

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво