Читај ми!

Сицилијанска кухиња

Сицилија је од давнина чувена због свог пољопривредног богатства. Катон ју је називао „дадиљом на чијим се грудима хране Римљани” и „житницом Републике”.

 

Трансформација сицилијанске хране почела је 827. године када се сараценска армија искрцала на обале овог живописног медитеранског острва. Арапи су знали све о умећу наводњавања, а уз то, Сицилијанцима су открили префињена задовољства уживања у пиринчу, шећеру, плавом патлиџану, сладоледу и поврх свега - пасти.

Сицилијанци су од Арапа усвојили нове пољопривредне културе, као и посуђе за спремање хране. Данас озлоглашена сицилијанска страст за слатким датира од времена у којем се почело са узгајанајем шећерне трске. Без ње не би било ни канола, ни марципана, ни нугата, ни кандираног воћа, ни касата, чији назив, случајно, потиче од речи „кас'ах", арапског назива за посуду у којој се моделира колач.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара