Читај ми!

Супруге српских владара из династија Карађорђевић и Обреновић

Гост Ризнице историчар Урош Миливојевић

„Око краљице Наталије увек је била поворка жена и девојака; краљ Александар се расплинуо у њиховим празним разговорима и шалама. У Драгу Машин био је до ушију заљубјен, и на дворским забавама најрадије је играо са њом. То је био чудан пар. Он, иако крупан и развијен, изгледао је ипак у ђенералској униформи, златној и црвеној, некако детињасто и шмокљасто због збуњеног кратковидог погледа и неспретних покрета. Она, за својих тридесет година, била је доста витка и мазна, али према том двадесетогодишњем младићу, њено бледо лице чинило се увело, а дубок поглед њених лепих очију потпуно лишен невиности. Валцер тог дечка ђенерала и те лажне младице, више вођен он њоме него она њиме, личио је помало на игре уз месојеђе када се младо преоблачи у старо, а старо у младо." (Слободан Јовановић о Александру и Драги на Наталијиним забавама; из књиге Уроша Миливојевића „Супруге српских владара из династија Карађорђевић и Обреновић")

Супруге српских владара из династија Карађорђевић и Обреновић, тема је овонедељне Ризнице, а гост је историчар Урош Миливојевић, писац истоимене књиге.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво