Читај ми!

Горана Раичевић

Гошћа Клуба 2 је професорка Горана Раичевић, ауторка монографије „Агон и меланхолија. Живот и дело Милоша Црњанског" која је ове године понела награду „Никола Милошевић" Другог програма Радио Београда за најбољу књигу из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

Награђена књига, коју је објавила Академска књига из Новог Сада 2021, осветљава књижевни опус Милоша Црњанског „изнутра", у настојању да се „разумевањем пишчевог положаја у свету, његове идејности и осећајности трага за ауторским интенцијама, као и да се, обрнуто, кроз поетику књижевних текстова открије лични поетски садржај, јединствен поглед на свет, који то дело чини врхунском уметношћу."

Ова обимна монографија професорке Раичевић, у којој се, пратећи пишчев животни пут од рођења до смрти, лајтмотивски смењују агон и меланхолија као два стална осећања света Црњанског, не само да подсећа на неке важне као и на мање познате чињенице из књижевног и приватног живота овог великог писца, већ вешто и узбудљиво води причу о Црњанском, тако да читалац стиче утисак да се стваралачка биографија претаче у роман о једном великом писцу и његовом бурном животу. Јединственост оваквог истраживачког приступа, осим у разумевању једног времена, једне значајне личности и његовог књижевног дела, јесте и у томе што, како је жири приметио, није имао неки претходни шаблон у обради теме. О тој оригиналности ауторкиног писања, као и оригиналности самог Црњанског, дводеценијском раду на овој студији, о њеном наслову и садржају разговарамо са добитницом Награде „Никола Милошевић".

Уређује и води Соња Миловановић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара